NA REFERENDUMU 9.6. GLASUJMO PROTI ZASTRUPLJANJU OTROK Z MARIHUANO, HEROINOM IN DRUGIMI DROGAMI!

DROGA MARIHUANA JE STRUP!

Preberite si kakšne posledice povzroča zastrupljanje z marihuano (marihuana kot droga ne konoplja medicinske namene):

·  Psihofiziološki učinki: Zastrupljanje z marihuano povzroča različne psihofiziološke učinke in sicer: psihoze, depresije, shizofrenijo, spremembe razpoloženja, motnje v spominu, zmanjšano sposobnost koncentracije, anksioznostjo, paranojo, nasilje, samomorilna nagnjenja itn.

·  Vpliv na razvoj možganov: Zlasti pri otrocij in mladih do 25 leta lahko redno zastrupljanje z marihuano vpliva na razvoj možganov, saj lahko povzroči trajne spremembe v strukturi in delovanju možganov ter vpliva na kognitivne funkcije, kot sta spomin in učenje.

·  Odvisnost: Kot pri mnogih drugih psihoaktivnih snoveh, tudi zastrupljanje z marihuano povečuje tveganje za razvoj odvisnosti. Po raziskavah postane odvisnih okoli 10% odraslih uživalcev, med tistimi, ki se začnejo zastrupljati v najstniških letih je odvisnikov 16%. Marihuana je praviloma prvi korak vstopa v zastrupljanje s heroinom, kokainom in drugimi drogami.

·  Vpliv na zdravje dihal: Zastrupljanje z marihuano povzroča draženje dihalnih poti in vodi v različne težave z dihanjem, vključno s kroničnim kašljem, bronhitisom in povečanim tveganjem za razvoj pljučnega raka.

KAKO PREPOZNATI, DA SE VAŠ OTROK ZASTRUPLJA Z MARIHUANO?

Fizične spremembe:

 Krvaveče oči

 Hiter srčni utrip

 Zaspanost, letargičnost

 Pomanjkanje koordinacije

 Povečana želja po prigrizkih

Spremembe v obnašanju:

 Zmedenost in pomanjkanje osredotočenosti

 Nenavadna zgovornost

 Opuščanje študija ali običajnih dejavnosti

 Napačno ocenjevanje časa

 Skrivnostnost

Z vašim najstnikom se veliko pogovarjajte. Redno spremljajte, kaj se z njim dogaja. Če opazite, katerega oz. več od teh znakov se začnite z njim/njo pogovarjati tudi o marihuani. Če ugotovite, da obstaja verjetnost, da se zastruplja z marihuano, ne odlašajte, poiščite strokovno pomoč.

Preberite si odlična članka, kjer človeka iz prve roke predstavita nevarnosti zastrupljanja z marihuano:

 – Psihoze, shizofrenija, nasilna dejanja in samomorilnost – vse to zaradi kajenja marihuane? | Radio Ognjišče (ognjisce.si)

Koordinator v skupnosti Srečanje Brane Miličević: Vedno več je primerov psihoz po kajenju marihuane | Radio Ognjišče (ognjisce.si)

NA REFERENDUMU, V NEDELJO, 9.6. GLASUJTE PROTI ZASTRUPLJANJU OTROK Z MARIHUANOI, HEROINOM IN DRUGIMI DROGAMI. NA REFERENDUM PRIPELJITE ŠE VSAJ 5 LJUDI, KI BODO GLASOVALI PROTI.

Glas za otroke in družine